Az atópiás dermatitis és az ekcéma ugyanazon állapot?

Az atópiás dermatitis és az ekcéma ugyanazon állapot?

Az emberek gyakran használják az atópiás dermatitist és az ekcéma kifejezéseket, hogy a szárazságot, a viszkságot, a kiütéseket és más bőrkárosodásokat okozó állapotokra utalnak. Míg az atópiás dermatitis az ekcéma típusú, a kifejezés számos különféle típusú bőrgyulladásra terjed ki, például kontakt dermatitis, discoid ekcéma és dyshidrotikus ekcéma.

Az ekcéma olyan állapotok csoportjára utal, amelyek miatt a bőr viszketni, gyulladt vagy kiütéses megjelenésű. A bizonyítékok azt sugallják, hogy az Egyesült Államokban több mint 31 millió embert érint az ekcéma, az atópiás dermatitis a leggyakoribb típus.

Ez a cikk meghatározza az ekcéma és az atópiás dermatitist, és más ekcéma típusú típusú tárgyakat tárgyal, ideértve azt is, hogyan lehet azonosítani, kezelni és megelőzni azokat.

A kifejezések meghatározása

Mind a dermatitis, mind az ekcéma esernyő kifejezések, amelyeket az emberek használhatnak olyan feltételekre, amelyek gyulladt, irritált és gyakran viszkető bőrre utalnak. Számos különféle ekcéma létezik, például neurodermatitis, stasis dermatitis és atópiás dermatitis (AD). A

hirdetés olyan állapot, amely viszkető és szárazsá teszi a bőrt. Az atópiás kifejezés arra utal, hogy hajlamos az allergiás túlérzékenységi reakció kialakulására egy triggerre. Az AD az ekcéma leggyakoribb típusa, ezért sok ember gyakran egyszerűen ekcéma. A bizonyítékok arra utalnak, hogy ez a felnőttek nagyjából 1–3% -át és a gyermekek 15–20% -át érinti világszerte. A

AD egy krónikus bőrbetegség, amely jöhet és menjen, és jelenleg nincs gyógymódja. Kapcsolatban áll más atópiás állapotokkal, például szénanátha és asztmával. Az AD -ban a genetikai, immunrendszer és környezeti tényezők kombinációja valószínűleg a bőr gyulladását tapasztalja meg a környezetben jellemzően ártalmatlan anyagok ellen.

Egyéb ekcéma típusai

Más ekcéma típusai tartalmazhatják az alábbiakat.

aszteatotikus ekcéma

Mint az AD, az Asteatotic ekcéma, más néven ekcéma craquelé vagy xerotikus ekcéma, a száraz bőrrel társul. Az asteatotikus ekcéma legtöbb bőr sérülése azonban a lábakban van, és úgy néz ki, mint a száraz bőr tányérjai, amelyeket repedések választanak el egymástól, és megkülönböztető „száraz folyóparti” megjelenést mutatnak. Az ilyen típusú ekcéma általában gyakoribb az idősebb felnőtteknél, valószínűleg az öregedéssel kapcsolatos bőrváltozások miatt.

kontakt dermatitis

AD és a Dermatitis kontaktusgyulladása az ekcéma három szakaszán megy keresztül, és hasonló tulajdonságokat mutat. Az érintkező dermatitis esetén azonban az ember bőrének irritációja vagy allergiás reakciója van egy ravasztól való érintkezés után, ami a bőr csípését, égését és gyulladását okozta.

Számos ismert potenciális irritáló anyag létezik, beleértve a hajfestékeket, a nikkel, bizonyos antibiotikumokat, tartósítószereket és vegyi anyagokat. Kétféle kontakt dermatitis létezik: irritáló és allergiás kontakt dermatitis.

Tudjon meg többet az érintkezési dermatitis kiváltó tényezőkről.

discoid vagy nummularis dermatitis

Hasonló az AD, discoid vagy nummularis dermatitishez, hosszú távú állapot. A viszkető bőrfoltok hasonló tüneteivel jár, amelyek néha folyadékot ölelhetnek ki. A discoid dermatitisben azonban a bőrfoltok megkülönböztetett kerek alakúak.

A közönséges kiváltók lehetnek a száraz bőr, a rovarcsípések, a kémiai égési sérülések és más bőr trauma. Az AD és az allergiás kontakt dermatitiszben szenvedő emberek szintén hajlamosak a discoid ekcéma kialakulására. Egy 2021 -es tanulmány összefüggést talált a kontakt dermatitis és a discoid dermatitis között.

Dyshidrotikus ekcéma

dyshidrotikus ekcéma, amelyet egyes egészségügyi szakértők pompholyx -nak hívnak, kicsi, viszkető és fájdalmas hólyagokat okoznak a lábak és a tenyérek talpán.

Hasonlóan az AD -hez, ez a feltétel általában családokban fut. A dyshidrotikus ekcéma gyakoribb a 40 év alatti felnőtteknél és a nőknél. Néhány embernek csak egyetlen fellendülése van, de a többségnek hosszú távon is lehet. A gyakori kiváltók lehetnek az allergiák, a forró időjárás, a nedves kezek, a stressz és a fémek kitettsége.

Neurodermatitis

míg az AD és a neurodermatitis viszkető léziókat, a bőr vastagodását (lichenifikáció) és a elszíneződéshez vezethet, a neurodermatitis sérülései általában egy vagy két bőrfoltra korlátozódnak. A viszkető foltok bárhol fejlődhetnek, de általában a lábakon, a bokán, a csuklón, a könyökben, a fejbőrnek, a nyakának és az ágyéknak a területén jelennek meg.

Neurodermatitis, amelyet az orvosok zuzmó simplex krónikának hívnak, akkor akkor alakul ki, amikor egy ember viszkető bőrfoltot kap. Ezek a sérülések gyakran nagyon viszketőek, míg a karcolás vérzést és hegesedést okozhat.

A Seborrheikus dermatitis

A Seborrheic dermatitis befolyásolja a bőrfelületeket, amelyek sok olajat termelnek, beleértve a fejbőr, az orr és a hát felső részét. A bőr duzzadtnak és zsírosnak tűnhet, míg a ropogós mérlegek megjelenhetnek. A bőrbetegség a Malassezia élesztő túltermelésének köszönhető, amely túlreaktív immunválaszt okoz, ami bőrgyulladáshoz vezet.

Kerülhet csecsemőknél, néven bölcsősapkában és felnőttekben. A csecsemőknél gyakran önmagában oldódik meg, és nem tér vissza. Ugyanakkor gyakran fennáll a felnőtteknél, és jöhet és menjen.

Varicose vagy stasis dermatitis

más néven stasis dermatitis, vénás ekcéma és gravitációs dermatitis, ez az állapot általában a csökkent keringésben szenvedő embereket érinti. Noha ez gyakoribb az idősebb felnőtteknél és a nőknél, ez előfordulhat olyan fiataloknál is, akiknek hajlamosak a varikoosák kialakulására. A varikozuson kívül az ilyen bőrzavarban szenvedő egyén észreveheti a boka duzzanatát és a bőr elszíneződését az erek robbantása miatt. Ez fekélyeket is okozhat.

Tudjon meg többet az ekcéma különféle típusairól.

Hogyan lehet azonosítani

Mivel az összes ekcéma -típus általában tünetekkel jár, mint például a bőrszárazság és a gyulladás, kihívást jelenthet a megkülönböztetés. Azonban minden típusnak megvan a különbsége, amelyek az alábbiakban vannak. A

AD leggyakrabban a kisgyermekeket és a csecsemőket érinti, a többség az 1-5 éves korban fordul elő. Ezzel szemben más típusok bármely életkorban előfordulhatnak, de általában a felnőtteknél elterjedtebbek.

A lézió típusa

Míg a legtöbb típus hasonló, másoknak megkülönböztetett tulajdonságai vannak. A discoid ekcéma megkülönböztető kerek alakú, míg a dyshidrotikus ekcéma gyakran kicsi, fájdalmas hólyagokkal érkezik. A kontakt dermatitis sérülései általában az irritáló anyagnak kitett területen jelennek meg, és egyértelműen látható határok vannak.

csecsemőkben és kisgyermekeknél az AD -sérülések általában az arcon vagy a könyök és a térd gyűrődéseiben vannak, míg a felnőtteknek gyakran hirdetnek a szemük körül. Hasonlóképpen, más típusú bőr sérülései más területeken fordulnak elő. Az asteatotikus és varicose ekzémák alacsonyabb test -léziókkal rendelkeznek, a dyshidrotikus ekcéma befolyásolja a talpokat és a tenyéreket, és a Seborrheic ekcéma leggyakrabban a fejbőr.

A vérvizsgálatok feltárhatják az atipikus immunoglobulin E szinteket a külső AD -ben szenvedő emberek számára, míg ezek a szintek standard lehetnek más ekcéma más típusaiban. A javításvizsgálat azonosíthatja az érintkezési dermatitis irritálószereit, és az orvosok kimutathatják a csökkent véráramot a varikoozis ekcéma esetén.

AD gyakran más atópiás körülmények között fordul elő. A 2021 -es felülvizsgálati állapot az asztma gyakori komorbiditás az AD -ben szenvedő embereknél. Ezenkívül a varikoozis ekcémában szenvedő egyének csökkentik a keringést, és jelezhetik a szív- és vese problémákat.

kezelések

Általában a kiváltók elkerülése az ekcéma kezelésének első lépése, míg a topikális kortikoszteroidok és a bőrpuhítások általában az első vonalbeli kezelések. Súlyosabb esetekben az orvosok erősebb kortikoszteroidokat vagy orális szteroidokat írhatnak elő. Az emberek nedves csomagolást és vény nélkül kapható gyógyszereket, például fájdalomcsillapítókat és antihisztaminokat is használhatnak a tünetek enyhítésére.

Kattintson ide, hogy többet megtudjon a hirdetés kezeléséről.

Megelőzés

Míg az ekcéma jelenleg nincs gyógymódja, számos módon lehet megelőzni vagy csökkenteni a fellendüléseket. Ide tartoznak:

 • A megfelelő bőrápolás hidratálása és követése
 • Laza ruházat viselése
 • Az ismert irritáló anyagok elkerülése
 • A szélsőséges hőmérsékletek elkerülése
 • Rendszeres langyos fürdők szedése

mikor vegye fel a kapcsolatot az orvoshoz

Általában a legtöbb enyhe ekcéma esetek kezelhetők. Azonban az emberek, akik észreveszik a következőket, beszéljenek orvossal:

 • A tünetek súlyosbodása
 • A fájdalom és a viszketés befolyásolja az alvást és más tevékenységeket
 • Léziók Új területeken

Ezenkívül az egyéneknek vigyázniuk kell a fertőzés jeleire, beleértve:

 • Hidgérések és láz
 • Síró bőr Tiszta vagy sárga folyadék
 • Kéreg vagy foltok a bőrön vagy az ekcéma
 • rosszul érzés

Összegzés

Az ekcéma gyakori, hogy gyakori kifejezés olyan állapotok csoportjára, amelyek bőrirritációt és gyulladást okoznak. Az atópiás dermatitis az ekcéma leggyakoribb típusa – sok ember gyakran egyszerűen ekcéma. Van azonban számos más típusú ekcéma.

Miközben hasonló tünetekkel és tulajdonságokkal rendelkeznek, az egyes típusok az okai és a progresszió között különböznek. Az a képesség, hogy azonosítsa az ekcéma típusát az embernek, elengedhetetlen a megelőzés és a kezelés szempontjából.

 • atópiás dermatitis/ekcéma

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és társulásokból származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.